Експерта съветва

1. В кой период сме най-уязвими към синузита?

Синузитът е често срещано състояние, засягащо голяма група от обществото. Появява се целогодишно, но през есента и зимата сме особено предразположени към риск от синузит.

2. Знаят ли пациентите, че страдат от болки в синусите или синузит?

Често синузитът не се разпознава от пациентите. Те изпитват симптоми, характерни за синузит и въпреки това не го разпознават, защото бъркат симптомите с мигрена или обикновено главоболие.

3. Какви биха били последствията, ако не разпознаем или неправилно лекуваме синузита?

Нелекуваният или неправилно лекуваният синузит може да доведе до усложнения, свързани с разпространяване на възпалението в съседни тъкани. Челните, решетъчните и клиновидните синуси са в съседство с мозъка чрез костните структури и мозъчната кора. Решетъчните синуси също са в близост с очния нерв. Усложненията могат да бъдат възпаление на очния нерв, на мозъчната кора, тромбозно възпаление на пещеристия синус (sinus cavernosus) или дори мозъчен абсцес. Те се появяват при над 3% от боледуващите от възпаление на околоносните кухини. Това най-често са усложнения от остро възпаление на околоносните кухини. При повечето болни причината е прекалено късното започване на лечението. Влошаването или дори пълната загуба на зрението засяга до 12% от болните с усложнения в очните орбити, причинени от възпаление на околоносните синуси. Всичко това може да се предотврати с правилна диагноза и навременно и подходящо лечение.

4. Как да лекуваме синузита и да се борим с основния му симптом – болки в синусите и придружаващото го главоболие?

Лечението на синузита се базира предимно на два фронта. Първият е лечение на възпалението, а вторият – отпушване на синусите, защото това са двата източника на болка. Комбинацията от ибупрофен и псевдоефедринов хидрохлорид под формата на таблетки като ИБУПРОМ СИНУС има точно такова действие.

Ибупрофенът действа на болката, придружаваща възпалението на лигавицата на носа и на околоносните кухини, която болните възприемат като най-неприятното усещане. Псевдоефедриновият хидрохлорид, от своя страна, намалява отичането на лигавицата на носа, отпушвайки носа и каналите на синусите. По този начин може да се възстанови тяхната вентилация и да се забави развиващия се възпалителен процес. Пациентите често имат затруднения с правилното прилагане на лекарствата за нос под формата на капки, а отокът на лигавицата допълнително затруднява достигането на медикамента до каналите на синусите. Затова при случаите на остро възпаление на околоносните кухини са особено подходящи медикаментите под формата на таблетки.

Ако обаче не започнем такова лечение още в първите дни и дори часове от появата на оплакванията, представляващи сигнал за протичащ възпалителен процес, възпалителното състояние ще се развива и ще бъде необходимо прилагане на антибактериална терапия и дори хирургическа намеса.

5. Какви диагностични изследвания могат да бъдат извършени при посещението при алерголог и какво е характерно за тях?

Диагностичните изследвания, които имат за задача да потвърдят или изключат възпалението на синусите, може да се разделят на такива, които са в известна степен обременяващи за пациента и на изследвания, които са изцяло безболезнени за пациента. Пример за първите са рентгеновите снимки и диагностични изследвания, свързани с нарушаване целостта на тъканите, например чрез извършване на пункция на синусите. Безболезнени за пациента са риноскопските изследвания, при които лекарят оценява вътрешната част на носа и термо-визуалното изследване, позволяващо да се оцени степента на снабденост с кръвоносни съдове и степента на затопляне на кожата. По този начин може да се правят изводи за евентуалното наличие на възпалителен процес непосредствено в зоната, която на термо-визуалната снимка се изобразява като най-топла. В България, обаче, термо-визуалното изследване все още не е разпространено, за разлика от някои държави от Източна Европа като Полша, например.

6. Какво представлява и на какво се базира термо-визуалното изследване?

Въпреки, че термо-визуалното изследване още не е разпространено в България, е добре да се познават подобни тенденции, поради вероятността да се появят и у нас. Термо-визиуалното изследване е част от термологията, която, както сочи самото наименование, е наука за измерване на температури, включително и температурата на тялото. Живачният термометър също спада към използваните в термо-визията средства. Термо-визуалното изследване обаче е по-сложен метод за температурни измервания, който се изразява в регистриране на инфрачервеното лъчение, което отделя всяко тяло. Това излъчване съответства на температурата на повърхността на телата, например на човешкото тяло.

7. Какви са основните предимства на термо-визуалните изследвания?

Термо-визуалното изследване е неинвазионно и безопасно за болния, което е и основното му предимство. Пациентът също така не изпитва никаква болка. Друг, много важен аспект е възможността да се архивират данните от този тип изследване. Това е основен плюс, защото предоставя възможност за контрол върху болестта. 

8. Откога термо-визуалният метод се използва в медицината и приложим ли е в УНГ сферата?

Този метод се използва в медицината още от 50-те год., като намира широко приложение и в други области, особено в диагностиката на различни възпалителни процеси, които протичат близо до повърхността на кожата. Да, изполва се и от УНГ специалисти при възпаление на синусите.

Ибупром Синус е лекарствен продукт без лекарско предписание за върастни и деца над 12 години. Съдържа ибупрофен. Преди употреба прочетете листовката.