БОЛКАTA - разнищи я подробно
Чувстваш болка 

Разбира се, в такива моменти не се замисляш, какво всъщност е болката. По-скоро търсиш успешни методи как най-бързо да я елиминираш. Нищо чудно - болката е упорита! Тя е част от нашата човешка природа и се прокрадва през целия ни живот. Повечето хора я описват чрез придружаващите симптоми: трудна концентрация, раздразнение, липса на сили. Но... дали наистина знаем, какво всъщност е болката?

Дефиниция на болката

Една често използвана дефиниция на болката е дадена от Комитета по таксономия на Международната асоциация за изследване на болката. Международната асоциация се занимава подробно с тази проблематика от 1973 година. “Разнищва” болката в научен, практически и образователен аспект. Според дружеството, “болката е неприятно сетивно и емоционално усещане, придружаващо настоящо или потенциално застрашаващо увреждане на тъканите или описано във връзка с такова увреждане". 

Последствията от болката

Винаги са негативни. Много често чувството за физическа болка предизвиква емоционални реакции – може да бъде придружено от гняв, безпокойство, понижено настроение, дори депресия. Силната болка действа неблагоприятно върху целия организъм. Хроничната болка понижава качеството на живота, променя индивидуалността и е причина, дори подкрепата на близки хора да не може да премахне нашето страдание, а ние сами да избягваме социалните контакти.

Продължителната болка може да причини стрес, който подлага на опасност тялото и разума. В резултат на съчетаването на болката и стреса често губим чувството си за сигурност, толкова важно в нашия живот. Освен това, както показват изследванията, именно стресът често лежи в основата на болката, която, влияе негативно на нашето здраве и причинява различни нежелателни реакции в организма. Когато страдаме поради болка, нашите емоции се променят – ставаме раздразнителни, уморени, разгневени, трудно ни е да се съсредоточим върху нещо друго, освен върху нашите страдания. Така негативните емоции могат да отнемат радостта от живота на болния. Това може да доведе дори до депресия, а също и да повлияе върху кондицията на хората от близкото ни обкръжение, които понякога изживяват заедно с нас това страдание.

Не позволявай да те хване!

За щастие не сме съвсем безпомощни пред болката. Не трябва да й се поддаваме и да се отказваме от плановете си. Не сме сами в своята борба с болката. Съвременната медицина постоянно подчертава факта, че болката трябва да се лекува. Благодарение на достъпните на пазара средства, като ИБУПРОМ, можем да предотвратим досадните страдания и успешно да се борим с болката.

Главоболие

Всеки знае какво е главоболие. Но откъде идва? Кои са причините за него? Как да се борим успешно с него?

Най-често срещаната болка

Главоболието засяга около 90% от населението. 20% от тях признават за чести, а около 2% – за ежедневни оплаквания. Честите болки обикновено са тези, които се повтарят по неизвестни причини през целия ни живот и в повечето случаи не представляват опасност за здравето, преминават, пак се връщат с нова сила като влошават и затрудняват нашата дейност. За съжаление данните показват, че главоболието е по-характерно за „нежния пол” – 294 на всеки 100 000 жени в България страдат от коварното състояние, докато при мъжете се наблюдават 137 случая на всеки 100 000 хиляди.

Видове главоболие

Медицината познава около 300 вида главоболие и ги дели на две основни групи: първично и вторично.

Първичните болки се проявяват най-често, те не са симптом на някаква болест и не са опасни за живота ни, но биха могли сериозно да влошат жизнения ни комфорт. Към тях спадат мигрената, главоболието от напрежение, хроничното главоболие, клъстър-главоболието.

Вторичните болки са причинени от определен болестен процес и са само симптом. Те изискват бърза лекарска диагноза и лекуване на причините.

Съвети как да се справим с главоболието

>> Ежедневно главоболие
Свят без болка