Съветник

Боли – веднага при лекаря?

С болката шега не бива. Заслужава си да бъдем бдителни и да не отлагаме посещението при лекаря.

Нашата бдителност трябва да се засили при следните симптоми:

  • болката се появява за първи път и е много силна;
  • „старата” болка внезапно е променила характера си и я чувстваме съвсем по друг начин;
  • придружава се от допълнителни симптоми, като например вдървяване на врата (добре е да се пробва, дали с брадичката може да се докосне гръдният кош);
  • невладеене на крайниците, висока температура, смущения в равновесието и съзнанието, сънливост, тръпки;
  • опитите за самолечение на повтарящи се болки не дават резултат.

Какво изследване е необходимо?
Подробното изследване в много случаи е достатъчно, за да се постави диагноза. Затова е много важно да умеете прецизно да определите вида на болката:

  • от кога ни измъчва
  • повтарят ли се пристъпите
  • постоянна ли е болката
  • до каква степен затруднява живота ни

Самостоятелните болки не предизвикват никакви промени в резултатите от медицинските изследвания – както биохимични, така и образни. Лекарят може да предпише цяла редица изследвания, когато желае да се увери, че това не са вторични болки и че може да се изключи опасност от друга болест. Това могат да бъдат различни УНГ-изследвания и такива на очните дъна, за да се провери, дали болката не е причинена от болест на очите, носа, ушите или зъбите. Биохимичните изследвания показват общото състояние на здравето. Няма обаче необходимост от правене на рентгенова снимка на черепа и шията, защото шансовете за откриване на патологични изменения по този начин са нищожни. Сходно е и с изследването електроенцефалограма (EEG) – прилага се всъщност само за изключване на епилепсията като причина за болката. Наличието на буца или аневризма на мозъка може да се изключи едва при томографско изследване или магнитен резонанс. Истината обаче е такава (за щастие), че в 90% от случаите ни измъчва самостоятелно главоболие. Борбата с тези болки обаче също не е лека.

Внимавайте при промяна на времето

Цели 70% от хората, страдащи от главоболие, особено от мигрена и главоболие от напрежение, са чувствителни към рязката промяна на времето. Най-голямо значение имат колебанията в атмосферното налягане. Честотата на болките се засилва главно при понижаване на налягането. Когато то се задържи високо, болките се появяват по-рядко. Не е без значение в случая и годишното време. Пристъпите на главоболие са случват по-често през септември и октомври, както и февруари и март, отколкото през останалите месеци. Негативно влияние има и вятърът. Важна е също и йонизацията на въздуха. Отрицателната йонизация, каквато е тази на морското крайбрежие или под водопадите, действа лековито, затова пък, положителната йонизация, преди буря, допринася за главоболието.

Съветник

Практични съвети от Ибупром как да се бориш с различните видове болка.

МУЛТИМЕДИЯ

ЛЮБОПИТНО

Интересни и любопитни факти за болката, а и не само.
Виртуален свят
Ибупром е лекарствен продукт без лекарско предписание за върастни и деца над 12 години. Съдържа ибупрофен. Преди употреба прочетете листовката.