Любопитно

Митът е разбит:

„Нежният пол” го боли повече от мъжете
Всеобщо мнение е, че жените имат значително по-висок праг на болка от мъжете и са способни да издържат на болката доста по-добре от тях. На друго мнение обаче са учените от Станфордския университет, цитирани от сайта Лайв сайънс. Според тях жените са по-чувствителни на болка от мъжете при голям брой заболявания. Например, при артрита и при някои проблеми на храносмилателната система, пациентките изпитват много по-голям дискомфорт, отколкото тези от мъжки пол.

Калифорнийските учени сформирали група от 11 хиляди болни, които трябвало да оценят по десетобалната система болката, която изпитват. Оценка 10 отговаря на "най-непоносимата болка". Оказало се, че жените изпитват по-силна болка при 14 от общо 47 болести. Не била открита категория от изследваните, в която мъжете да усещат по-голямо страдание от жените.

Това, което най-много изненадало изследователския екип, воден от д-р Атул Буте, е, че типичната разлика във възприятието на болката била от една точка разлика между двата пола.

Главният виновник за по-добрата търпимост на болката от женския пол е хормона естроген, който притъпява рецепторите им и те преодоляват болезнените усещания, когато не са в менструален цикъл или поне така се смяташе доскоро. Но според експерти за мъжете е въпрос на чест да не показват болка и те с по-голяма неохота признават за нея, така че трябва да се направят още изследвания в тази област, пише сайтът.

Съветник

Практични съвети от Ибупром как да се бориш с различните видове болка.

МУЛТИМЕДИЯ

ЛЮБОПИТНО

Интересни и любопитни факти за болката, а и не само.
Виртуален свят
Ибупром е лекарствен продукт без лекарско предписание за върастни и деца над 12 години. Съдържа ибупрофен. Преди употреба прочетете листовката.