Съветник

Да победим мигрената

Това е един от най-досадните видове болка. Борбата с мигрената е трудна, но не и невъзможна. Преди всичко трябва да се приемат по-бързо болкоуспокояващи. Познавайки симптомите, предвещаващи пристъпа на мигрена, е добре това да стане колкото е възможно по-бързо – преди да се развие напълно. Ако се придружава от гадене и повръщане, преди това трябва да се вземе средство срещу повръщане. Действието на обезболяващите лекарства може да се подпомогне и с запарка от маточина или цвят липа. Също така е важно в такива случаи да се осигури спокойствие, защото силният пристъп на мигрената прави невъзможни нормалните дейности. Помага изолирането в затъмнено помещение, тишината, компрес на челото и няколко часа сън.

Как се лекува мигрената: симптомите на мигрената са много характерни и се разпознават лесно, но е по-добре да не си поставяте диагнозата сами. С лечението на мигрената трябва да се заеме лекар-невролог. При лека болка обикновено са достатъчни достъпните без рецепта болкоуспокояващи.

Нашето предложение: Ибупром Макс

Запознай се с повече начини за лечение
При по-силна мигрена лекарят трябва да предпише специализирани противомигренни лекарства (напр. ерготамин или триптан). През последните години бе открито, че ботоксът е средство, смекчаващо пристъпите на мигрена. Инжектирането с него на слепоочията и челото значително намалява честотата и интензивността на болката. Но това е скъп метод и недостъпен за повечето пациенти. В крайна сметка, проблемът се състои в това, че всички тези средства се борят само със симптомите на мигрената. Засега медицината не познава метод за цялостно лекуване на тази болест. Опити за профилактично лечение на мигрената се правят само при много тежко протичаща мигрена. Известните методи за профилактика имат много противопоказания. При тях се използват бета-блокери, антидепресанти, блокери на калциевите канали, т.е. лекарства, използвани при повишено налягане, епилепсия, депресия. Затова, след неколкомесечно приложение лечението се прекъсва до момента на повтаряне на болестта.

Важно: Намаляването на страданията при мигрена зависи много от ангажирането на болния, защото при лечението и профилактиката трябва да се подхожда индивидуално. Най-добре е да се води дневник, който да съдържа датата и времето на появяването на пристъпите, тяхната интензивност, вероятните причини за болките и списък на прилаганите лекарства. Това ще помогне на лекаря да избере най-добрия метод за лечение, а на болния – в рамките на възможното – да избягва ситуациите, провокиращи проявите на мигрената.

 

 

Съветник

Практични съвети от Ибупром как да се бориш с различните видове болка.

МУЛТИМЕДИЯ

ЛЮБОПИТНО

Интересни и любопитни факти за болката, а и не само.
Виртуален свят
Ибупром е лекарствен продукт без лекарско предписание за върастни и деца над 12 години. Съдържа ибупрофен. Преди употреба прочетете листовката.